Centrul de Performanță pentru elevii de claselor III-IV, o reușită la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni

Astăzi, la școala Gimnazială „Al. I. Cuza” a avut loc încheierea activității din cadrul Centrului de performanță, ediția a II-a, la care au participat peste 220 de elevi din clasele III-IV, din zona Fălticeni. Scopul proiectului ”Centrul de performanță pentru clasele primare – Educația pentru valori” este identificarea și valorizarea elevilor capabili de performanțe înalte, din clasele a III-a și a IV-a, precum și creșterea capacităților lor de a performa la disciplinele limba și literatura română, respectiv matematică.

Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni a organizat un astfel de centru de performanță și a desfășurat activități specifice începând cu anul 2022-2023, iar rezultatele foarte bune obținute de elevii participanți, cât și aprecierea și popularitatea de care s-a bucurat și se bucură acest proiect în comunitate i-au însuflețit pe coordonatori și au determinat continuarea și dezvoltarea proiectului. Acest demers educativ extrașcolar a adunat în jurul său Primăria Municipiului Fălticeni, prin suportul material asigurat de domnul primar prof. Cătălin-Gheorghe Coman, care a fost alături la momentul bilanțului, din partea comunității locale. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a fost partener și reprezentat de doamna inspector școlar prof. Adriana Coțovanu și doamna inspector școlar prof. Dorina Dulceac. Faptul că acest proiect a prins viață se datorează implicării voluntare a unui număr de 24 de moderatori de la diferite școli din zonă. Școlile care au dorit implicarea elevilor în acest demers educativ, având ca scop identificarea copiilor valoroși la disciplinele limba și literatura română și matematică, capabili de o anumită performanță, sunt: Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni, Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni, Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia, Școala Gimnazială Preutești, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia, Școala Gimnazială Hârtop, Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni, Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți și au fost susținute de Asociația de Părinți „Artur Gorovei” Fălticeni.

Activitatea din data de 11 mai a debutat cu susținerea a 188 de elevi la concursul „Școala de valori” pe cele două discipline de studiu, din cadrul Centrului de Performanță, după care elevii au fost antrenați în activități de joc și mișcare de un grup de 12 voluntari ai Grupului Local de Tineret „Aripi în Europa” Fălticeni. Etapa cea mai emoționantă a fost cea în care domnul primar prof. Gheorghe-Cătălin Coman a acordat diplome cadrelor didactice implicate, iar doamnele inspectoare au premiat elevii pentru performanțele înregistrate la probele scrise. Bucuria reușitei, emoția momentului, a cadrelor didactice, a elevilor și a părinților deopotrivă, a fost împărtășită de toți, fiind un moment unic la nivelul învățământului primar fălticenean. Cei 188 de copii prezenți au fost aplaudați, încurajați și apreciați pentru implicarea lor. Deși acest proiect este la început, este dovada că școala fălticeneană se implică în identificarea elevilor și în organizarea de activități de învățare la un nivel performant, pentru toți școlarii valoroși din zonă, dornici să transforme întunericul în lumină și să ducă cunoașterea la un nivel mai înalt. Tipărirea ghidului metodologic cu temele dezbătute în cadrul activităților Centrului, intitulat „Antrenamentul minții pentru performanță”, coordonat de doamna profesoară Ilincă Daniela, a fost susținută de Consiliul Local. Fiecare temă din acest volum are în structura sa trei părți. Prima parte este partea teoretică, echivalentă unei abordări metodice a temei, atât pentru clasa a III-a, cât și pentru elevii clasei a IV-a (succint, cu evidențierea informațiilor de bază pentru înțelegerea temei). A doua parte cuprinde atât subiectele propuse elevilor în timpul ședințelor de curs, cât și modalitățile de rezolvare a acestora. Ultima secvență aduce propuneri ce pot constitui subiecte pentru concursuri de matematică și limba și literatura română, destinate învățământului primar. Conținutul acestui ghid metodologic include exemple de bună practică ale cadrelor didactice din timpul activităților desfășurate în decursul celor două ediții ale Centrului de performanță. Succesul acestui demers al instruirii aparține tuturor participanților!

Felicitări copiilor! Felicitări părinților, care au transformat zilele de sâmbătă în noi șanse la educație! Felicitări, cadrelor didactice! Aprecierea unanimă a fost adresată tuturor celor care au găsit un echilibru între cooperare și competiție, între efortul susținut și bucurie:

  • Prof. Coțovanu Adriana – inspector școlar
  • Prof. Dulceac Dorina – inspector școlar
  • Prof. Ilincăi Daniela – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Benke Carmen-Elena – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Clipa Dumitrița – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Oșlobanu Mariana – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Prisacariu Daria – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Roman Elena – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Tofan Mioara – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Tofan Victor – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Triși Alexandrina – Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni
  • Prof. Suliman Carmen – Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni
  • Prof. Baciu-Elena – Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni
  • Prof. Ichim Mihaela – Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni
  • Prof. Bejenaru Manuela Simona – Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni
  • Prof. Dulgheru Mihaela – Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia
  • Prof. Drăniceru Brândușa – Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia
  • Prof. Gogu Mihaela – Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia
  • Prof. Gogu Cornel – Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia
  • Prof. Baba Gabriela – Școala Gimnazială Hârtop
  • Prof. Mitrea Otilia – Școala Gimnazială Hârtop
  • Prof. Iordachi Ana – Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni
  • Prof. Grigore Mihaela – Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni
  • Prof. Blanariu Lăcrămioara – Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni
  • Prof. Cîrdei Maria-Mihaela – Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți
  • Pascal Maria-Loredana – Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți