🎨🌟 O explozie de creativitate și talent la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni! 🖌️✨

Ediția a XIX-a a proiectului destinat preșcolarilor, ,,Penelul fermecat” –  acțiune a I.Ș.J. Suceava la inițiativa doamnei inspector pentru educație timpurie, profesor Daniela Răileanu, are ca temă ,,Și eu pot fi de ajutor!” și a suscitat interesul a peste 300 de preșcolari îndrumați de cadre didactice din Fălticeni și zonă.

Tema concursului ”Și eu pot fi de ajutor”, a incitat preşcolarii şi cadrele didactice îndrumătoare la strategii de proiectare  şi desfăşurare succesivă a unor activităţi specifice care să stimuleze înțelegerea semnificației conceptului de ajutor.

În acest sens, cadrele didactice au valorificat conținuturile poveștilor și povestirilor tematice, în care personaje și eroi au nevoie de ajutor sau oferă sprijin, în diferite contexte; au implicat copiii în lecturi după imagini  care vizau nevoia și acordarea de ajutor; teatre de păpuși, de umbre, de actori; au oferit vizionare de filme didactice, de resurse electronice existente în bibliotecile virtuale ale grădinițelor, care ilustrează  modalități de a oferi ajutor necondiționat atât copiilor, adulților, dar și plantelor, animalelor etc. Din aceste activițăți copiii s-au inspirat și au ilustrat în lucrările lor situații posibile sau imaginare în care se poate acorda ajutorul, reieșind să înțeleagă și să exprime bucuria și starea de bine în urma unui astfel de gest.  

Lucrările plastice realizate, deși pot fi considerate naive, schematice, este doar o opinie, însă, analizându-le cu atenție se observă că ele transmit vizual ideea de empatie, de compasiune, oferind contexte variate în care se poate oferi sau primi ajutor.

În concurs au fost înscrise un număr de 306 lucrări, realizate de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani, din grupele mică, mijlocie şi mare, de la grădinițe  cu program normal și prelungit din municipiul Fălticeni, Grădinița Specială Fălticeni, precum și din localitățile limitrofe: Baia, Mălini, Rădășeni, Bunești, Forăști, Râșca, Bogdănești, Preutești, Băișești, Sasca Mare, Pleșești, Vadu Moldovei, Găinești, Fântâna Mare. Lucrările sunt dispuse în patru secţiuni, astfel: desen/pictură – 232 lucrări, grafică – 24 lucrări, modelaj – 40 lucrări, mozaic – 10  lucrări.

Juriul, format din doamnele prof. Raluca Schipor-Baban de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava și Mihaela Matei – artist plastic, a acordat 278 de premii, 15 menţiuni  și 13 premii de participare, pe secţiuni şi pe grupe de vârstă. Premiile acordate sunt: 153 premii I, 88 premii II, 37 premii III.

Felicitări tuturor copiilor participanți și doamnelor educatoare care au coordonat activitatea acestora.

Sponsorul concursului ”Penelul fermecat”, ca în fiecare ediție,  este Primăria mun. Fălticeni, prin bunăvoința domnului primar, prof. Cătălin Coman, prezent la premierea copiilor.

Vernisajul expoziției  și premierea copiilor din data de joi, 7 martie 2024, ora 12.30, a avut loc la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Fălticeni,  care au oferit o reală disponibilitate și sprijin în organizarea evenimentului.

 Concursul este coordonat la nivel zonal  de către prof. Adriana Samson de la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Pinocchio” Fălticeni și prof. Magda Zetu de la Grădiniţa cu Program Normal ”Voinicelul” Fălticeni.