SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

Vizionarea filmului Toată lumina pe care nu o putem vedea, ecranizare a  cărții cu același titlu, a fost prilejul de a discuta despre război și despre gravitatea acestuia, despre conflicte și despre dreptul oamenilor la libertate, deoarece în perioada 13-19.11.2023 s-a marcat SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI  GLOBALE,  a cărei temă în acest an,a fost PACEA.

Metafora din titlu  face trimitere la  emoții diverse, dar și la speranța de a trăi  într-o lume în care curajul, bucuria și pacea ne vor ghida viața, proiectul bilingv  realizat demonstrând această idee. Gândurile adolescenților de clasa  a VIII-a A, în urma dezbaterii filmului, impresionează:

Conflictele nu au câștigători, toți sunt victime! (Acatrinei Bogdan)

Filmul ne aduce în prim-plan curajul, speranța, prietenia și sacrificiul în mijlocul devastării produse de  război. Este o poveste captivantă și plină de emoție, care te face să te gândești la puterea umană.  (Ciobanu Delia)

După război  vine și pacea, însă chiar e nevoie de conflicte pentru a o aduce? Consider că filmul este o lecție de viață din care trebuie să învățăm pentru a nu repeta greșelile din trecut. Povestea este una tulburătoare, în care totul este un joc: trăiești sau mori. Protagonista filmului, Anne- Marie, demonstrează că indiferent de întunericul de afară, înăuntrul nostru va fi mereu lumină.

(Molovanu -Lionte Georgiana)

Coordonatori: prof. Nisioi Brîndușa, prof. Crăciun Dana.