Vizionarea filmului Toată lumina pe care nu o putem vedea, ecranizare a cărții cu același titlu, a fost prilejul de a discuta despre război și despre gravitatea acestuia, despre conflicte și despre dreptul oamenilor la libertate, deoarece în perioada 13-19.11.2023 s-a marcat SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE, a cărei temă în acest an,a fost PACEA.
Metafora din titlu face trimitere la emoții diverse, dar și la speranța de a trăi într-o lume în care curajul, bucuria și pacea ne vor ghida viața, proiectul bilingv realizat demonstrând această idee. Gândurile adolescenților de clasa a VIII-a A, în urma dezbaterii filmului, impresionează:
Conflictele nu au câștigători, toți sunt victime! (Acatrinei Bogdan)
Filmul ne aduce în prim-plan curajul, speranța, prietenia și sacrificiul în mijlocul devastării produse de război. Este o poveste captivantă și plină de emoție, care te face să te gândești la puterea umană. (Ciobanu Delia)
După război vine și pacea, însă chiar e nevoie de conflicte pentru a o aduce? Consider că filmul este o lecție de viață din care trebuie să învățăm pentru a nu repeta greșelile din trecut. Povestea este una tulburătoare, în care totul este un joc: trăiești sau mori. Protagonista filmului, Anne- Marie, demonstrează că indiferent de întunericul de afară, înăuntrul nostru va fi mereu lumină.
(Molovanu -Lionte Georgiana)
Coordonatori: prof. Nisioi Brîndușa, prof. Crăciun Dana.